Szalézi nyár 2020 – tartományi programok fiataloknak

A Don Bosco Szaléziak, a Segítő Szűz Mária Leányai és a Szalézi Ifjúsági Mozgalom fiataljai idén nyáron is megrendezik mind…

Lelkigyakorlat „régebb óta fiataloknak” 2020-ban is

Szalézi vezetésű lelkigyakorlatra hívjuk az idősebb korosztályt 2020. augusztus 31– szeptember 3. között (hétfő-csütörtök) Péliföldszentkeresztre a Szalézi Munkatársak Egyesülete szervezésében.

Meghívó - Szalézi Ministránstábor 2020

Idén már 26-ik alkalommal szervezik meg a Don Bosco Szaléziak közkedvelt ministránstáborukat július 14-18. között Péliföldszentkereszten.

Imameghallgatások - A Szent Kereszt ereklye

Templomunk legnagyobb kincse az a pici szilánk, mely a hiteles okirat tanúsága szerint az Úr Jézus keresztfájából való. Az 1732. évi canonica visitatio feljegyzései alapján a templom lelkésze Cianisi Özséb moceviai püspök pecsétjével lezárt kristályüvegben őrizte a szent kereszt pici részecskéjét, de hitelességét igazolni nem tudta. Az ereklye hitelességét 1735-ben igazolta XIV. Benedek pápa.

A Jézus keresztjének szilánkját rejtő kristáyüveget aranyozott ezüst tartóban őrzik. Az ereklyetartó szekrény Rácz Gábor zománcművész munkája (2006).


„Régen Péliföldszentkereszten több csoda és imameghallgatás is történt és azért, mert a Szent Kereszt iránti hittel és bizalommal jöttek ide imádkozni az emberek, az illetékes egyházi hatóság, az akkori prímás, Eszterházy Imre tisztelettel megállt az isteni kegyelem műve előtt és ünnepélyesen kegyhellyé, búcsújáróhellyé nyilvánította Péliföldszentkeresztet.
Az emberek hittel közelednek tárgyakhoz, ereklyékhez, és nem véletlenül. Nem mintha valami mágikus hatásuk lenne, hanem mert azt tiszteljük, akitől az ereklye van. A kereszt ereklyéje esetében magát Krisztust, aki a kereszten függött. És mi, emberek olyanok vagyunk, hogy látható, hallható, tapintható dolgokban érezzük meg leginkább a nagy titkokat is. Az ereklyetisztelet a szívünkhöz szól. Az ereklye korszerű. A mai ember is mennyire szereti a fontos tárgyakat, mennyire szereti azokat a helyeket, amelyekre újra és újra visszatalálhat, amelyek központiak lehetnek egy egyén, vagy egy közösség életében. A mi életünkben a keresztfa a központ - és itt, Szentkereszten egy darabját őrizzük.”

(Részlet Erdő Péter bíboros szentbeszédéből)


A péliföldszentkereszti búcsújáró templom legszebb ékessége a nagy művészi feszület a főoltáron. A kereszt alatt vörös bársony alapon ezüst kegytárgyak láthatók: kezek, lábak. szemek, szívek, sőt, térdeplő ezüst gyermekek, valamint kisebb ezüst feszületek. Ezeket a kegytárgyakat hálás emberek hozták emlékül, akik az Úr Jézus szent keresztjéhez menekülve meghallgatást és oltalmat találtak.
1765-ben Beer Antal budai gyógyszerész ezüst feszületet, valamint János fiának ezüstből készült kis alakját hozta hálából, mert fia felgyógyult súlyos betegségéből.
1777-ben T. György ezüst szemeket és térdeplő fiának ezüst alakját ajándékozta a kegytemplomnak, mert a fia kigyógyult súlyos szembajából.
1777. szeptember 14-én B. Mária Anna ezüst kezet, ezüst kart ajándékozott a kegyhelynek. Kétszeres kéztörést szenvedett. Az ajándék a kézen a sebhelyeket is feltünteti, amelyektől megszabadult.
1879. szeptember 14-én H. Teréz halászné, budai zarándok ezüst szívet hozott hálából, mert súlyos betegségéből felépült.
1921 tavaszán Borszéki Landhauer Ferenc szerencsétlenül járt egy kazán robbanásánál, forró víz égette le arcát és tette tönkre szemeit. A teljes megvakulás fenyegette. Feleségével Szentkeresztre vezettette magát, buzgón imádkoztak, aztán hazatérve kilencedbe kezdtek és harmadnap az orvos csodálkozására szemei tisztulni kezdtek. Csakhamar teljesen rendbejött, és hálából ezüst szemet hozott ajándékul.
Hasonlóan járt Papp Lajos is, aki súlyos szembajból gyógyult meg. Buzgó imádság után 60 pengőt ajánlott fel.
Augusztus 9-én Tihanyi Istvánné ezüst szívet hozott hálaajándékul. Az egyik családtagja állását vesztette el, de a Jóisten imáikat gyorsan meghallgatta, ezért váltották be, amit nyomorúságukban megígértek. 

Megjelent: 10287 alkalommal

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A Lelkigyakorlatos Ház számlaszáma:11784009-20604266
 

A kegytemplom felújítása

térkép

+36-33/506-340
+36-20/235-9006

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Szalézi Lelkigyakorlatos Ház
2533 Bajót- Péliföldszentkereszt, Pf. 3

Copyright © 2012 LDnet