Letették a Gerecse Natúrpark Látogatóközpont alapkövét

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Gerecse Natúrpark turisztikai fejlesztése: szeptember 15-én letették a látogatóközpont alapkövét. A Szalézi Lelkigyakorlatos Ház sikeres pályázatot…

SZALÉZI Plusz túrák és alapkőletétel az őszi búcsún

Péliföldszentkereszten idén is szeretnénk méltóképpen és változatosan megünnepelni Szent Kereszt felmagasztalásának búcsúját: túra, családi játékok, alapkőletétel, szentmise, irodalmi és zenei…

Világméretű szentségimádás június 2-án

A péliföldszentkereszti kegytemplom is csatlakozik a világméretű szentségiomádáshoz. Június 2-án, Úrnapja szombatján délután 5-től együtt dicsőítjük az Oltáriszentségben jelenlévő Jézust.

2018. szeptember 17., hétfő 08:02

Letették a Gerecse Natúrpark Látogatóközpont alapkövét

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Gerecse Natúrpark turisztikai fejlesztése: szeptember 15-én letették a látogatóközpont alapkövét. A Szalézi Lelkigyakorlatos Ház sikeres pályázatot nyújtott be a Gerecse Natúrpark Látogatóközponjának kialakítására. 2019. május 31-ig 215 millió forintot fordítanak a látogatóbarát komplexum létrehozására.
A kialakítani tervezett Látogatóközpont egy tematikus turisztikai fejlesztés, amely a helyi és a térségi kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosítására irányul. A projekt elsődleges célja, egy olyan turistafogadási és interaktív bemutató- és foglalkoztató centrum létrehozása, amely a Gerecse Natúrpark egészére ráirányítja a figyelmet. A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen Péliföldszentkereszten több turisztikai forma, több túraútvonal is találkozik, a forgalmas helyszínektől kellő távolságra, ugyanakkor jól elérhető helyen fekszik, továbbá Péliföldszentkereszt hagyományos zarándokhely.
A tervezett 370 négyzetméter alapterületű látogatóközpontban kiállítóteret, előadóteret, interaktív foglalkoztatóteret és ajándékboltot alakítanak ki, továbbá a színes programok tervei is körvonalazódnak már. Az épület és funkciói a Natúrpark, a természetvédelem és a vallás szimbiózisát is szemléltetik majd.
Az alapkőletételi ünnepségen Popovics György a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke örömmel emelte ki, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a megyében megvalósuló turisztikai projektek egymást kiegészít, erősítik. A bajóti projekthez kapcsolódóan fontosnak tartotta megemlíteni, hogy kormányzati támogatással hamarosan újabb kerékpárút fejlesztésre is sor kerül a térségben.
Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője a Látogatóközponttal kapcsolatban hangsúlyozta: a térség idegenforgalma, vendéglátása folyamatosan fejlődik, és ez nem csak az ágazatban dolgozóknak, és nem csak gazdasági szempontból fontos. „Minden itt élőt jó érzéssel tölt el, hogy az ország, vagy akár a világ távoli pontjairól érkezők is megismerik a természeti értékeit és kulturális örökségét tekintve egyaránt lenyűgöző lakóhelyét” – mondta. A térség turisztikai fejlesztései közül kiemelte a lábatlani, a nyergesújfalui, valamint a dömösi látogatóközpontokat, amelyek szintén a közeljövőben épülnek meg, továbbá szólt arról is, hogy a helyi közösségeknek kiemelt szerepük van az idegenforgalom erősödésében, példaként az esztergomi, búbánatvölgyi természetházat, valamint a kesztölci rendezvényeket kiemelve.
P. Ábrahám Béla SDB, a Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány tartományfőnöke Ferenc pápa 2015-ös, a teremtett világ védelméről és a környezetről szóló, Áldott légy kezdetű enciklikájáról beszélt az alapkőletétellel összefüggésben. Mint mondta, a természeti, valamint a szakrális környezet Péliföldszentkereszten meglévő egysége arra kell, hogy emlékeztessen bennünket: nekünk, embereknek kell megóvnunk a teremtett világot. „Minden összefügg mindennel” – emelte ki az enciklika egyik fő üzenetét, kifejtve, hogy az egész emberiség részéről szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy ezt az őrzői feladatot teljesíteni tudjuk. Rámutatott: a natúrparkok ehhez jó eszközként szolgálnak, hiszen a kereteiken belül az adott térségben élők, gazdálkodók egy önként vállalt értékrenddel teremtik meg fenntarthatóságot.
***
A Szalézi Lelkigyakorlatos Ház a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívás keretén belül 214.057.000 Ft támogatást nyert 2017-ben. A TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00006 azonosító számú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatásból valósul meg. A projekt tárgya a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontjának létrehozása.
A Szalézi Lelkigyakorlatos Ház a Don Bosco Szalézi Társasága tulajdonában van. Don Bosco Szalézi Társasága római katolikus férfi szerzetesrend, amelynek hivatása a fiatalok oktatása és nevelése iskolákban, szakiskolákban és különféle ifjúsági intézményekben. A rendet Bosco Szent János Torinóban alapította, Magyarországon 1913-ban telepedtek le Péliföldszentkereszten, ezért a rend hazai tagjai különös szeretettel fordulnak a kegyhely felé. Az épületegyüttes alkalmas lelki programok, konferenciák, családi események megtartására, továbbá alkalmas szerzetesek és táborok, családos, zarándok vagy kiránduló csoportok fogadására is. A kegyhely és környéke különlegességei a XVIII. században épült Kálvária-szoborcsoport, melynek minden stációja más-más stílusban került kialakításra, valamint a Lourdes-i barlang. A zarándokhelyet érinti a Mária Út és a Gyöngyök Útja.
Péliföldszentkereszt a Gerecse szívében jelentős turistaforgalmat bonyolít le, hiszen áthalad a területen az Országos Kéktúra (pecsételőhely) és érinti a Nyerges 20/40 és a Kinizsi 100 teljesítménytúra is. A turisták előszeretettel keresik fel az Öreg-kő Baits- és Jankovich-barlangját, gyönyörködnek a csodálatos panorámában és a bátrabbak előszeretettel mérettetik meg magukat sziklamászás közben. Az aktív turizmus más ágai, a lovas turizmus, kerékpáros turizmus, valamint a kaland- és extrém turizmus is rendelkezik potenciális lehetőségekkel a térségben. 2012-ben az Által-ér Szövetség koordinálása mellett 29 helyi önkormányzat, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat, valamint 17 egyéb szervezet összefogásával megalakult a Gerecse Natúrpark. Apróbb lépéseket követően, ezzel a projekttel az egyik legfontosabb fejlesztési elképzelés valósulhat meg a területen.
Utoljára frissítve: 2018. szeptember 17., hétfő 08:10

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A Lelkigyakorlatos Ház számlaszáma:11784009-20604266
 

A kegytemplom felújítása

Szállás - érdeklődés
 1. Érkezés(*)
  Invalid Input
 2. Távozás(*)
  Invalid Input
 3. A Rendház, a Don Bosco ház és az Ifjúsági ház is nyitva áll a vendégek részére. Jelölje, hogy az egyes épületekbe hány fővel érkeznének.
 4. Rendház
  Invalid Input
 5. Don Bosco Ház
  Invalid Input
 6. Ifjúsági ház, jobb szárny
  Invalid Input
 7. Ifjúsági ház, középső és baloldali rész
  Invalid Input
 8. Invalid Input
 9. Kérjük, adja meg elérhetőségeit, hogy felkereshessük személyre szabott ajánlatunkkal.
 10. Név(*)
  Invalid Input
 11. Telefon(*)
  Invalid Input
 12. E-mail(*)
  Invalid Input

térkép

+36-33/506-340
+36-20/235-9006

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Szalézi Lelkigyakorlatos Ház
2533 Bajót- Péliföldszentkereszt, Pf. 3

Copyright © 2012 LDnet